"Sfântul" Calendar IULIAN !!! S-au cum îți poți perde sufletul ???
M-a facut sa scriu acest articol după un apel de telefon de o creștină la care atenționa ca Mitropolia Basarabiei e necanonică si nu are Har din simplul motiv ca BOR se conduce dupa calendarul civil grerorian in Ortodoxie. În deosebi Nașterea Domnului nu o serbează corect ,ci e pe 7 ianuarie (calendar iulian) care este demult depășit.
* * *
Mă voi referi la Calendarul Liturgic Ortodox ...in deosebi Praznicul NAȘTEREA DOMNULUI.
Despre Calendarul Ortodox actual prima mențiune o aflam la primul Sinod ecumenic de la Niceia 325.d.H.
1) Cei 318 Sf.Părinți Episcopi adunați la Niceia prin inspirația Sf.Duh sa aseze calculul timpului calindaristic liturgic ortodox dupa fazele astrale lasate nouă de Creatorul Cerului și a Pământului.
Fc. 1:14: "Şi a zis Dumnezeu: «Să fie luminători pe tăria cerului, ca să lumineze pe pământ, să despartă ziua de noapte şi să fie semne ca să deosebească anotimpurile, zilele şi anii,"- adica Calculul timpului sa fie facut dupa fazele astrale Soarele și Luna.
La acel Sinod din Niceia sa tinut cont de aceasta conduita si sa hotarât ca sarbatorile legate de Hristologie sa se calculeze conform fazelor astrale si a zilei si nopții.
Sunt 3 Sărbători Hristologice de conduită astrală, căci Domnul este în afara timpului.
1) Sf.Paști.
2) Nașterea Domnului.
3) Nașterea Sf Ioan Botezătorul Înaintemergătorul.
Sf.Paști sa hotărât prin :
CANONUL 7 (Prăznuirea Paștilor)
Dacă vreun Episcop ori prezbiter, ori diacon, Sfânta zi a Paştilor mai-nainte de primăvăreasca isimerie[echinocțiu] cu iudeii o va săvârşi, să se caterisească.
NAȘTEREA DOMNULUI sa hotărât după principiul Biblic.
Hristos Pruncul se Naște dupa faza solstițiului de iarnă când ziua se începe a mări iar noaptea a se micșora, căci Sf.Scriptura ne zice că El este Lumina : Ioa. 8:12: "Şi iară Iisus zise lor grăind: Eu sînt lumina lumii, carele va veni după Mine nu va îmbla întru întunearec, ce are lumina vieţii."
Iar Înaintemergatorul și Botezătorul Ioan zice direct:
Ioa. 3:30-31: "Acela trebuie să crească, iar eu să mă micşorez. Cel ce vine de sus este deasupra tuturor; cel ce este de pe pământ pământesc este şi de pe pământ grăieşte. Cel ce vine din cer este deasupra tuturor."
După acest principiu al lui Ioan Botezatorul este așezată si Nașterea Sf.Ioan Botezătorul dupa solstițiul de vară când ziua incepe sa scadă iar noaptea să se măreasca -25 iunie .Difirența intre Nașteri e de 6 luni biblice.
Nu neg ca voi fi abordat cu replici de genul "minuni" ale calendarului iulian (stil vechi)
1) La Nașterea Domnului pe 7 ianuarie(stil vechi) Iordanul îsi intoace cursul apelor !!!🙂
Iordanul iși întoarce cursul apelor și pe 25 decembrie și pe 7 ianuarie și chiar de 2 ori pe săptamâna.
Cazul este acesta : Marea Moartă in care se revarsa Iordanul este cu o apa densa sarata ,ea se ridica caci e mai grea ca apa dulce a Iordanului si îi intoarce cursul apei in Iordan de doua ori în saptamână.
O altă replică o pot primi de la conservatorii iulianiști : Că doar dupa Calendarul iulian Ortodocsii primesc "Focul Haric"
Va pot dezamăgi-Nu e Foc Haric ,ci LUMINA SFÂNTĂ DE LA IERUSALIM, nu coboară din Cer ci este nestinsa la Sf.Mormânt .
-De unde aflăm ???
Chiar din Sf.Rugăciune ce o zice Patriarhul Ierusalimului in Sf Mormant...
cifrez doar un aliniat din intreaga rugăciune :
...Căci aşa cum în această noapte mântuitoare şi strălucitoare toate se umplu de lumină, cerul şi pământul şi cele de sub pământ prin taina fericitoare a pogorârii Tale la iad şi învierea Ta cea de a treia zi din mormânt, cei ce primesc cu evlavie din această *** Lumină NEÎNCETAT aprinsă*** şi pururea strălucitoare o împart (transmit) celor ce cred în Tine, Lumina cea adevărată, şi noi Te chemăm şi Te rugăm, Preasfinte Stăpâne, ca să arăţi acest dar de sfinţire plin de harul Tău dumnezeiesc prin harul preasfântului şi de-viaţă-purtătorului Tău Mormânt şi să binecuvântezi şi să sfinţeşti pe cei ce se ating de ea cu cucernicie, slobozindu-i de întunericul patimilor, şi să ne faci vrednici a preastrălucitoarele Tale sălaşuri unde străluceşte lumina cea neînserată a Dumnezeirii Tale.
Focul Haric îl intalnim in Biblie si nu a fost dat tăcerii
1) La aprinderea rugului lui Ilie.
2) Limbele de foc la Cincizecime.
Cat ține de ritualul Pascal -prima mentiune o avem de la o creștina Egheria care în secolul 3 d.H. era un obicei ca la Sf.Paști sa se i-a lumina de la Sf.Mormant ,dar nici o mențiune ca el vine din cer.
In sec 18 se afla o legenda dar nu documentată de Ortodoxie de un orecare călugăr iezuit Bernard complectând legenda despre "coborârea" focului și a Coloanei despicate .
Tot in acea legendă aflam ca atât focul si coloana despicata era folosită ca argument asupra ereticilor și schizmaticilor.
Daca întraadevăr aceasta minune atat biblica dar si postapostolică era ..atunci Biserica Sf.Parinți nu o treceau cu vederea si în rugaciunea Pascala de binecuvantarea Luminii ar fi existat si rugaciunea pentru pogorarea Focului Haric precum o Facea Ilie :
....3Re. 18:36-38: "Iar la vremea jertfei de seară, s-a apropiat Ilie proorocul şi a strigat la cer şi a zis: «Doamne Dumnezeul lui Avraam, al lui Isaac şi al lui Israel! Auzi-mă Doamne, auzi-mă acum cu foc, ca să cunoască astăzi poporul acesta că Tu singur eşti Dumnezeu în Israel şi că eu sunt slujitorul Tău. Auzi-mă, Doamne, auzi-mă, ca să cunoască poporul acesta că Tu Doamne eşti Dumnezeu şi că Tu le întorci inima la Tine!» Şi s-a pogorât foc de la Domnul şi a mistuit arderea de tot şi lemnele şi pietrele şi ţărâna şi a mistuit şi toată apa care era în şanţ."
În incheere aș dori ca Capii Bisericii Ortodoxe sa revie la iubire si Adevar sa abțină de conservatizm si sa sarbatoreasca adevarat conform hotarârile si asezămintele Sf.Părinți de la Niceia dupa calculul timului astral 25 decembrie ce variaza dupa anumite perioade si nu după "sfânta cifra" a calendarului depășit iulian.(stil vechi).
Комментарии
Отправить комментарий